dijous, 12 d’abril del 2018

Joan Manuel Tresserras parla sobre les polítiques de comunicació en la Catalunya del futur immediat




El Congrés Participatiu Catalunya i Futur, iniciativa inspirada en el Congrés de Cultura Catalana, s'ha presentat a Cerdanyola convidant a Joan Manuel Tresserras per debatre sobre polítiques de comunicació. El Congrés vol definir la Catalunya del futur en un procés participatiu i radicalment democràtic obrint sis àmbits de debat i treball: Catalunya al món, Una societat cohesionada, L'equilibri amb la natura, Un model econòmic sostenible, La governança i L'Estat, una eina al servei de les persones.

Joan Manuel Tresserras, doctor en Ciències de la Comunicació i conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació entre el 2006 i el 2010, va explicar que l'àmbit de la comunicació ho travessa tot i que els mitjans de comunicació són la principal infraestructura d'una cultura. Per a Tresserras, cultura, comunicació i educació formen part del macro àmbit del coneixement i els mitjans de comunicació en són la seva columna vertebral, perquè "volem ser persones lliures i informades amb capacitat per participar en els grans debats públics".
La irrupció de les xarxes socials i els avanços tecnològics han canviat els hàbit de consum de la informació i ens uns temps de degradació del pes del treball periodístic i saturació de informació, Tresserras defensa que "la tasca dels periodistes és ajudar a processar i ordenar tota la informació per a que la puguem transformar en coneixement".
Tresserras va dir que la globalització no crea un model nou de mitjans de comunicació per ella mateixa, "però imposa les condicions per a que una cultura mitjana europea com la catalana només pugui sobreviure si disposa d'una potent indústria audiovisual capaç de produir continguts per al nostre consum i per projectar-nos al món, uns mitjans de comunicació que siguin la nostra façana de interlocució amb les altres cultures".
Tenint en compte que no existeix un sector audiovisual privat prou potent, Tresserras aposta per potenciar un sistema públic, que "no hauria d'estar sempre sota control del govern o les administracions", proposant la via de crear un tercer sector de la comunicació basat en l'empoderament de capitals per crear cooperatives al servei de l'interès general.
Joan Manuel Tresserras veu indispensable recuperar el seny i formar un nou govern de la Generalitat per així poder començar a treballar en l'aprovació parlamentària d'un nou mandat marc de la comunicació que fixi les prioritats per als propers anys i en base al qual cada empresa pública negocia el seu corresponent contracte programa amb les subvencions que reben i les obligacions que per aquestes assumeixen com servei públic.  
Tresserras també creu que "cal una llei de la comunicació que tingui en compte els objectius de l'estratègia del mercat únic digital europeu que pugui competir amb les grans empreses nord-americanes, un mercat únic al que caldrà adaptar-se i potenciar els punts a favor que pugui tenir per a Catalunya".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada